Magnus Selin
Magnus har mer än 10 års erfarenhet av arbete med drönare i olika sammanhang och roller.
Under sin mångåriga erfarenhet av arbete med drönare inom Försvarsmakten har Magnus inhämtat operativ förståelse från avancerade uppdrag med tyngre system i krävande miljöer.
Efter Försvarsmakten fortsatte Magnus bana till UMS Skeldar som utvecklar, bygger och levererar avancerade drönarsystem riktade främst till försvarsindustrin. Där verkade han som fjärrpilot, instruktör och Flygsäkerhetsofficer (FSO) vilket ytterligare byggde på erfarenheterna från Försvarsmakten.
Från UMS Skeldar gick Magnus sedan vidare till en tjänst som Head of Flight Operations och chefspilot hos MW Group där han deltog i arbetet med att bygga upp företagets flygorganisation och procedurer från grunden.
Nästa anhalt för Magnus blev Transportstyrelsen där han som inspektör UAS ytterligare specialiserade sig på tillstånds- och regelverksfrågor för drönare inom framför allt kategori Specifik.
Detta har gett Magnus en unik inblick i och förståelse för hur såväl EASA som Transportstyrelsen arbetar för att bygga upp ett säkert flygsystem för både bemannad och obemannad flygverksamhet inom Europa.
Magnus kompetens sträcker sig med andra ord hela vägen från operativ pilotnivå till hur man genomför avancerade riskanalyser och bygger upp den dokumentation och organisation som krävs för att erhålla auktorisation i kategori Specifik.
Mikael Aspelin
Med 15 års erfarenhet inom räddningstjänsten har Mikael haft en rad olika ansvarsområden.
Han har arbetat operativt som brandman, fungerat som instruktör, och varit involverad i flera projekt.
År 2016 tog Mikael en ledande roll i projektet för att införa drönarteknik i Storstockholms brandförsvar.
Efter flera års djupgående arbete med att studera förordningar och utveckla en gedigen förståelse för luftrummet, blev detta en realitet 2018.
Mikael anställdes på heltid vid utbildningsenheten 2020, där han sedan dess har varit ansvarig för implementeringen av drönarförmågan som flygchef.
Under hans ledning har Storstockholms brandförsvar stöttat över en tredjedel av Sveriges räddningstjänster i att bygga upp sina egna flygorganisationer.
Detta arbete har omfattat allt från att utveckla metoder för hur drönare inom blåljusverksamheten ska kunna samverka med bemannat flyg under insatser, till att utforma pilotutbildningar och etablera procedurer för att säkra luftrum. Mikael har också varit ansvarig för att ta fram rutiner för förvaltningen av drönarsystemet och att implementera ett hållbart arbete med riskuppföljning med mera.
Genom detta arbete har Mikael inte bara byggt upp ett omfattande nationellt nätverk, utan även knutit viktiga internationella kontakter som har varit avgörande för den fortsatta utvecklingen av flygsystemen.